DW B 2023 1 - Exil. Schrijven weg van huis

Een thuis bezitten op de wereld. Het is misschien wel een van onze meest fundamentele drijfveren. Weinig gebeurtenissen zijn tragischer dan van je thuis verstoten te worden, door ontheemding, ballingschap en exil. Dat bewijst de wereldactualiteit dagelijks pijnlijk.

In dit DW B-nummer Exil. Schrijven weg van huis staan zij centraal: schrijvers die zelf ontheemd zijn. Welke thema’s snijden ze aan? Hoe ervaren ze de impact van hun vlucht, hun nieuwe onderkomen waar ze een thuis proberen op te bouwen? Hoe gaan ze om met het gemis naar hun thuisland, een plek die mogelijk nog slechts bestaat in hun dromen, herinneringen en verhalen? Hoe verhouden ze zich, als schrijvers, tot hun moedertaal en de taal van hun nieuwe omgeving? En bovenal: wat is dat, een thuis? Schrijven blijkt in een exilsituatie véél meer dan zomaar een houvast.

Curatoren Sigrid Bousset, Alicja Gescinska en Ellen Van Pelt verzamelen in Exil. Schrijven weg van huis rond die focus indringend proza en scherpe poëzie van Sulaiman Addonia, Haile Bizen, Ege Dündar, Emad Fouad, Firoozeh Farjadnia, Ahmed Katlesh, Mehdi Moosavi, Els Snick, Milagros Socorro, Burhan Sönmez, Dimitri Strotsev en Ece Temelkuran.

Buiten de focus vind je vers proza van Lise Delabie, Joost van Driel, Eva Gabriela, Tomias Keno en Nelson Morus. En unheimische poëzie van Rozalie Hirs en Anne van den Dool.


In deze editie

Alicja Gescinska Inleiding. Exil. Schrijven weg van huis
Els Snick De boom der wonderen
Ege Dündar Gedichten
Emad Fouad Alsjeblieft, vreemdeling
Haile Bizen Gedichten
Mehdi Moosavi Vier gedichten
Sulaiman Addonia Op de vleugels van illusie. Een gesprek met Pina Bausch
Ahmad Katlesh De kunst van het leren verliezen
Firoozeh Farjadnia Op een zaterdagavond
Burhan Sönmez De namen op de treden
Milagros Socorro 'Dag en nacht smolten samen tot één'
Ece Temelkuran Noodzakelijke dingen voor elke reis
Dimitri Strotsev Twee gedichten
[...]
Rozalie Hirs nieuwe tijd
Joost van Driel Happy Socks
Anne van den Dool Gedichten
Tomias Keno Dat zure van ananassen
Lise Delabie Dit zwart
Nelson Morus De holte
Eva Gabriela Samsara
Ellen Van Pelt (samenstelling) DW B- Webwijzer

Beelden

Sabrina Montiel-Soto, in 1969 geboren in Venezuela, is journalist, cineast en beeldend kunstenaar. Nu woont en werkt ze in Brussel. Haar media kiest ze in functie van de projecten die ze opzet, vaak op zoek naar elementen die mensen in alle culturen — hoe ze ook mogen verschillen — delen. ‘Origine’ en ‘Natuur’ worden anders gearticuleerd, betekenissen in vraag gesteld.

Smaakmaker

De inleiding van Exil. Schrijven weg van huis werd geschreven door curator Alicja Gescinska.  

'Net zoals het thuiskomen een drijvende motor achter de wereldliteratuur is gebleken, is ook het ontbreken van een thuis, het moeten verlaten van een thuis, een belangrijk literair thema.'

Presentatie @ Passa Porta Festival

Tijdens het Passa Porta Festival presenteren curatoren Sigrid BoussetAlicja Gescinska en Ellen Van Pelt het nummer Exil. Schrijven weg van huis.

Met  Sulaiman Addonia (Eritrea, België) en Firoozeh Farjadnia (Iran, Nederland).

Van harte welkom op zondag 26 maart om 15 uur in MAD (Nieuwe Graanmarkt 10, Brussel). Informatie over tickets vindt u hier.


Video

Bekijk de video over Exil. Schrijven weg van huis.

 

Reportage presentatie

Bekijk enkele beelden van onze presentatie tijdens het Passa Porta Festival.