DW B 2023 2 - Contra spem spero. Tegen alle hoop in hoop ik. Literatuur uit Oekraïne

Vaak is er een grote catastrofe nodig om een land of een volk in de publieke ruimte te doen bestaan. De brutale inval van de Russische troepen vestigden de ogen van Europa en van de rest van de wereld op het grote maar weinig gekende land dat Midden-Europa met Rusland verbindt.

Als literair tijdschrift wil DW B op zijn eigen specifieke manier de vinger aan de pols van de tijd houden. Na een nummer over ‘exil-literatuur’ brengen we nu een nummer gewijd aan literatuur uit Oekraïne. De bijdragen - zowel het proza als de poëzie – geven een eigenzinnig beeld van een complex land met een ingewikkelde politieke en taalkundige geschiedenis. Ze getuigen van een grote urgentie en van een diepe humaniteit, ook al behandelen ze lang niet allemaal de oorlog.

Dit nummer is geen spiegel van de Oekraïense literatuur, maar een eerste avontuurlijke kennismaking en een uitnodiging aan vertalers, uitgevers en lezers. Het is daarnaast een eerbetoon aan een moedig land dat zich vasthoudt aan het gedicht van de dichteres Lesja Oekraïnka Contra spem spero. Latijn voor: tegen alle hoop in hoop ik. Meteen de titel van dit nummer.

Oost-Europakenner Johan de Boose en Aleksey Yudin, hoofddocent Department of Slavic and East European Studies of the Ghent University cureerden dit nummer met bijdragen van schrijvers als Taras Sjevtsjenko, Ivan Franko, Boris Chersonski, Oksana Zaboezjko, Viktor Neborak, Aleksandr Kabanov, Serhi Zjadan, Andri Bondar, Halyna Kroek, Haska Sjyjan, Kateryna Kalytko, Iryna Vikyrtsjak, Oksana Osmolovska, Ihor Astapenko, Oleksa Byk, Andri Boelbenko & Marta Kajdanovska.

Buiten de focus brengt dit nummer nieuw werk van Kreek Daey Ouwens, Jan Baeke, Peter Vermeersch, Marthe Van Bronkhorst, Esohe Weyden en Koen Peeters.


In deze editie

Erwin Jans Voorwoord
Johan de Boose Contra spem spero. Inleiding
Aleksey Yudin Oekraïense literatuur of literaturen van Oekraïne?
Taras Sjevtsjenko Testament
Ivan Franko De man met de bijl
Lesja Oekraïnka Contra spem spero
Boris Chersonski Familiearchief
Oksana Zaboezjko Veldonderzoek naar de Oekraïense seks
Alkesandr Kabanov Gedichten
Serhi Zjadan Gedichten
Andri Bondar Gedichten
Halyna Kroek Gedichten
Haska Sjyjan Gedichten
Kateryna Kalytko Gedichten
Iryna Vikyrtsjak Ik weet dat je hier bent
Oksana Osmolovska Gedichten
Ihor Astapenko Gedicht
Oleksa Byk Gedicht
Andri Boelbenko & Marta Kajdanovska Zit stil en kijk
[...]
Elly Strik The Bride Fertilized by Herself
Kreek Daey Ouwens Wat blijft
Jan Baeke Niets liever dan de waarheid herhalen
Peter Vermeersch Gedichten
Marthe van Bronkhorst Probatio
Esohe Weyden Gedichten
Koen Peeters Schrijver in Oostende, 1926
Ellen Van Pelt (samenstelling) DW B-Webwijzer

Beelden

Nikolay Karabinovych (1988, Odessa, Oekraïne) is multimediakunstenaar en curator. Met video, klank, sculpturen, installaties en performance wekt hij de sociale geschiedenis van Oost-Europa opnieuw tot leven. Hij put daarvoor uit archieven, flarden collectief geheugen en persoonlijke herinneringen.

De tekeningen in dit nummer  behoren tot zijn recente werk uit 2022 en 2023, hem opgedrongen door de oorlog in zijn land.

Smaakmaker

De inleiding van Contra spem spero. Tegen alle hoop in hoop ik. Literatuur uit Oekraïne werd geschreven door curator Johan de Boose.  

'Tegen alle hoop in hoop ik, Contra spem spero. De titel zegt alles. Laat dat het motto zijn van dit werk en van ons engagement. Wat er ook gebeurt, hoe erg het in de komende tijd ook nog wordt – er is altijd hoop.'

Presentatie

Op woensdag 7 juni presenteerden we het nummer in KASK Cinema in Gent, in samenwerking met  Humanities Academie. Het werd een boeiende avond vol Oekraïense poëzie, Oekraïnse hapjes en échte Oekraïense 'horilka'. Ann Kozachenko (zang) en Pavel Cherniavskyi (piano) betoverden ons met hun prachtige muziek.


Video

Bekijk de video over Contra spem spero. Tegen alle hoop in hoop ik. Literatuur uit Oekraïne.

Video muziek

Geniet hier van een kort fragment uit het repertoire van Ann Kozachenko (zang) en Pavel Cherniavskyi (piano) tijdens de presentatie van het nummer.

Met de steun van: