DW B 2023 3 - Begrijpend lezen

Valt literatuur lezen onder begrijpend lezen? Wat valt er te begrijpen? Een roman of een gedicht lezen is meer een vorm van ervaren dan van begrijpen. De taal is geen keten van begrippen, maar dringt zich op als een landschap, soms bewust kaal, hard en uitgepuurd, soms barok, labyrintisch en vol van zichzelf, nu eens gepassioneerd, direct en zonder omwegen, dan weer ironisch, afstandelijk of metaforisch, losgezongen van de mens of net doordrenkt van zijn leed en lust, … Evenzoveel manieren om de werkelijkheid, de geschiedenis, de natuur, de politiek, de naam, de geografie, de kosmos, de liefde, de literatuur zelf te lezen.


Onder de titel Begrijpend lezen cureert nieuwbakken hoofdredacteur Erwin Jans dit nummer. Een verrassende constellatie van namen en signaturen.


Met nieuwe gedichten van Dirk van Bastelaere,  het eerste hoofdstuk uit een prozatekst van Erik Spinoy, een kritische lectuur van de Gilliams-biografie door Hans Vandevoorde, meta-poëzie van Claude van de Berge, liefdespassie bij Fatena Al-Ghorra, nieuwe verhalen en poëzie van Bart Meuleman, Eric de Kuyper, Elma van Haren, Arnoud van Adrichem, Anne Vegter, Frank Keizer, Nachoem Wijnberg, Geert Buelens, Erik Lindner en Sofie Verdoodt


In deze editie

Erwin Jans Voorwoord. Begrijpend lezen
Bart Meuleman Maar het meest hield ik van boeken
Frank Keizer Gedichten
Anne Vegter 2035
Elma van Haren Gedichten
Erik Lindner De steiger
Erik Spinoy Louis, Louis
Eric de Kuyper Een Stadsmens op de Buiten
Elly Strik For the Dreamdrift and Paradise Tears
Arnoud van Adrichem Gedichten
Fatena Al-Ghorra Wat de verteller zei
Geert Buelens Haperende staketsels
Hans Vandevoorde Extatische begoochelingen. Aantekeningen bij een oerboek van Maurice Gilliams
Claude van de Berge De antropokosmische openbaring van de poëzie
Sofie Verdoodt Gedichten
Nachoem Wijnberg Gedichten
Dirk van Bastelaere Berliner Elegien
Ellen Van Pelt (samenstelling) DW B-Webwijzer

Beelden

Elly Strik is gespecialiseerd in het maken van werken op papier. Ze werkt met materialen als grafiet, pigment, olieverf, maar ook met as van haar houtkachel en zilver- en bladgoud om de juiste alchemie te bereiken. Vanuit deze alchemie gaat zij in op het creatieproces zelf, gefascineerd door de energie die vrijkomt als theta golven vrij baan krijgen. Hierin laat zij het niet-stoffelijke een meer herkenbare zichtbare werkelijkheid ontmoeten. Ze doet daarmee een beroep op het kijken zelf, het kijken als bron van kennis.

Smaakmaker

De inleiding van Begrijpend lezen werd geschreven door curator en kersvers hoofdredacteur Erwin Jans.  

'Een roman of een gedicht lezen is meer een vorm van ervaren dan van begrijpen, denk ik. De taal is geen keten van begrippen, als lezer ga je door een landschap, soms bewust kaal, hard en uitgepuurd, soms barok, labyrintisch en vol van zichzelf, nu eens gepassioneerd, direct en zonder omwegen, dan weer ironisch, afstandelijk of metaforisch, losgezongen van de mens of net doordrenkt van zijn leed en lust,…'