DW B 2024 1 Droom. Revolutie. Poëzie. Surrealisme in België

Het surrealisme geldt als een van de belangrijkste kunststromingen van de twintigste eeuw die vooral de poëzie, de beeldende kunst en de cinema diepgaand beïnvloed heeft en tot op de dag van vandaag resoneert in de kunsten. Omdat het surrealisme dit jaar precies een eeuw bestaat, gingen DW B en het Brusselse kunstencentrum Bozar een partnerschap aan om samen een feestelijk boeknummer over de beroemde avant-gardestroming te maken.

Onder de titel Droom. Revolutie. Poëzie. Surrealisme in België exploreren Tom Van de Voorde (Bozar) en Elma van Haren (DW B) de wereld van de droom, de fantasie en het onderbewuste. Zo nodigden zij vijftien auteurs uit om te reageren op een van de surrealistische meesterwerken die deel uitmaken van de expositie Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België bij Bozar. Werken van onder anderen René Magritte, Jane Graverol en Marcel Mariën worden van een literaire reflectie voorzien door een keur aan gevestigde namen en jonge talenten. Ook bevat hun boeknummer vertalingen van cruciale teksten van bijvoorbeeld Paul Nougé, dichter en ideoloog van het surrealisme in België.


Met bijdragen van Sulaiman Addonia, Patrick Bassant, Kurt De Boodt, Jutta Callebaut, Achille Chavée, Astrid Haerens, Elma van Haren, Marcel Lecomte, Lisette Lombé, Vincent Van Meenen, Jens Meijen, Paul Nougé, Koen Peeters, Yves Petry, Elke de Rijcke, Louis Scutenaire, Peter Verhelst, Tom Van de Voorde, David Weel, Thom Wijenberg, Daniëlle Zawadi en Emma Zuiderveen. De vertalingen in dit nummer zijn van de hand van Piet Joostens en Katelijne De Vuyst.


In deze editie

Arnoud van Adrichem Droom. Revolutie. Poëzie. Surrealisme in België. Voorwoord
Tom Van de Voorde & Elma van Haren Inleiding
Elke de Rijcke Over het leven en de plek van mijn poëzie (vertaald door Katelijne De Vuyst)
Jens Meijen De deur
Peter Verhelst D.S. 26-11-23
David Weel Overbuurman
Jutta Callebaut Steek dan over
Lissette Lombé Gezonde vermoeidheid (vertaald door Katelijne De Vuyst)
Koen Peeters Op goed geluk
Sulaiman Addonia L'Introuvable (vertaald door Katelijne De Vuyst)
Emma Zuiderveen Blauwe wangen
Daniëlle Zawadi Oogleden
Thom Wijenberg dreamgirl
Yves Petry Arme giraf in je bad van kristal
Astrid Haerens L'Éternel retour
Elma van Haren Steen uit magnesia
Patrick Bassant Ik ben een zeer en interessant vrouwelijk
Vincent Van Meenen de wiegendood van pierendood. een beschouwend stuk over de surrealistische creatiemeth0#€$
Kurt De Boodt Klinken op poëtische ontwrichting. Kunst en revolutie volgens Paul Nougé, André Breton en Marc. Eemans
Paul Nougé Aan de Franse surrealisten (vertaald door Piet Joostens)
Paul Nougé De continuïteitsoplossing (vertaald door Piet Joostens)
Paul Nougé Gedicht (vertaald door Piet Joostens)
Paul Nougé De dageraadminnaar (vertaald door Piet Joostens)
Achille Chavée Afkooksels (vertaald door Piet Joostens)
Marcel Lecomte Het rijk der traagheid (vertaald door Piet Joostens)
Louis Scutenaire Mijn inscripties (vertaald door Piet Joostens)
Elma van Haren & Arnoud van Adrichem Dertig kadavers
Ellen Van Pelt DW B-Webwijzer

Beelden

De beelden in dit nummer zijn surrealistische meesterwerken die deel uitmaken van de expositie Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België bij Bozar.

René Magritte De toekomst der standbeelden, 1937, olieverf op gips, Tate, verworven in 1981, inv. T03258. © Succession René Magritte - Sabam Belgium 2024. Foto: Tate

Smaakmaker

De inleiding van Droom. Revolutie. Poëzie. Surrealisme in België werd geschreven door de curatoren Tom Van de Voorde en Elma van Haren.

'Vrijheid, anti‑burgerlijkheid en revolutionair denken gingen samen met een hang naar dromen, ongebreidelde fantasie en een ongebruikelijke vorm van schoonheid. Zowat op alle continenten ontstonden er varianten op het surrealisme, waardoor het een van de meest internationale bewegingen uit de kunstgeschiedenis is.'

Marcel Mariën, De Tao, 1976, assemblage, Charleroi, Collectie van de Provincie Henegouwen – In bewaring bij BPS22. ©Fondation Marcel Mariën – L’activité surréaliste en Belgique

Presentatie

Op woensdag 20 maart om 20 uur presenteren we het nummer Droom. Revolutie. Poëzie. Surrealisme in België in Bozar. Sulaiman Addonia, Elke de Rijcke, Astrid Haerens, Lisette Lombé en Peter Verhelst begeleiden het publiek langs hun favoriete schilderij in de tentoonstelling Histoire de ne pas rire. Surrealisme in België en reciteren literaire teksten geïnspireerd op het werk van de surrealisten. (deze avond is al uitverkocht!)

We presenteren het nummer een tweede keer op donderdag 28 maart om 19u20 tijdens Bozar All Over the P(a)lace. Elma van Haren en Piet Joostens brengen hun bijdrage in het nummer tot leven op het podium.  Quatuor Tana zorgt voor de muziek.

Alle informatie vindt u hier.

Giorgio de Chirico, De genoegens van de dichter, 1912, olie op doek, Esther Grether Family Collection. ©SABAM 2024. Foto ©Robert Bayer, Bildpunkt AG, CH-4142 Münchenstein