DW B 2022 4: Van de zegen en de vloek der ouderdom

De tragische aspecten van de condition humaine vormen wel vaker het primaire werkmateriaal van schrijvers en kunstenaars. Verwondert het daarom dat ouderdom een dankbaar literair thema is? Steeds duikt die vraag op: hoe moeten we omgaan met én zingeven aan het ouder worden en het inherente verlies dat ermee gepaard gaat? ‘Old age should burn and rave at close of day’, zoals de memorabele versregel van Dylan Thomas luidt. Of moeten we juist berustend de slijtageslag van het leven ondergaan?

In dit themanummer, Van de zegen en de vloek der ouderdom, zorgvuldig gecureerd door Alicja Gescinska,  buigen Vlaamse en Nederlandse auteurs, plus enkele buitenlandse auteurs in exclusieve vertaling, zich op dichterlijke, essayistische en verhalende wijze over de universele vraag: wat doet de mens met ouderdom? En wat doet ouderdom met de mens?

Is ouderdom vooral een last én de winter van ons leven, een bar seizoen getekend door aftakeling, door onbegrip van en naar de wereld, door verlies en dood? Er wordt veel achteromgekeken in dit nummer. Maar, zo betoogt Gescinska in haar bevlogen inleiding, ‘oud worden is een tragedie waarin de mens zich moet proberen te verheugen’. Het leven, een ontbloeseming.

Van de zegen en de vloek der ouderdom bevat proza en essayistiek van Annelies Beck, Kazimierz Brandys, Mirjam van Hengel, Jeroen Olyslaegers, Valentijn Hoogenkamp, Marieke De Maré, Anneleen Van Offel, Ann Peuteman, Ellen Van Pelt, Erik Vlaminck en Lara Taveirne.

Poëzie is afkomstig van Annemarie Estor, Raymond Tallis, Peter Theunynck en James Joyce (vertaling Paul Claes). 


In deze editie

VAN DE ZEGEN EN DE VLOEK DER OUDERDOM
Alicja Gescinska Inleiding. Het leven als ontbloeseming
VAN DE ZEGEN
Mirjam van Hengel Een stoel op het plein
Jeroen Olyslaegers Sans Everything
Ellen Van Pelt Tangosaurus
Valentijn Hoogenkamp Laatbloeier
Annelies Beck 'Lang zal ik leven'
Paul Claes Het laatste gedicht van Joyce
EN DE VLOEK
Peter Theunynck Achteruitkijkspiegel
Anneleen Van Offel Koffie verkeerd en de zin van het leven. Over het gesprek met ouderen
Annemarie Estor Twee gedichten
Erik Vlaminck Bekentenis
Lara Taveirne - Histoire -
Ann Peuteman Terwijl ik uit het zicht verdwijn
Marieke De Maré Puthof
Raymond Tallis Twee gedichten
Alicja Gescinska Over en van Kazimierz Brandys
Ellen Van Pelt (samenstelling) DW B-Webwijzer

Beelden

Bob Haboldt is een eminent kunsthandelaar met huizen in New York, Parijs en Amsterdam. In 2012 verscheen het boek Singular Vision, Haboldt & Co.’s Old Master Paintings and Drawings, Since 1983, waarin hij, van de werken hem ooit toevertrouwd, voor een kring van cognoscenti een persoonlijke selectie publiceerde. De meesterwerken waarvan in dit nummer details worden afgebeeld behoren zo goed als alle tot private collecties, en zijn publiek niet te bezichtigen.

Smaakmaker

De inleiding van het nummer Van de vloek en de zegen der ouderdom werd geschreven door curator Alicja Gescinska.  Ze doet daarin een persoonlijke ontboezeming en bekent dat ouderdom voor haar een uitgesproken positieve connotatie heeft: 'Ik kan er zelf haast reikhalzend naar uitkijken om op een dag een oude dag te hebben: om grootmoeder te zijn, om de jaren in mijn botten en gewrichten te voelen, om met de liefde van mijn leven samen elke dag wat meer voorovergebogen te lopen.'

Video

Bekijk de video over Van de zegen en de vloek der ouderdom.