Bart Lodewijks & Jan Kempenaers

Bij de beelden

Bart Lodewijks (NL 1972) maakt grootschalige, lineaire krijttekeningen in openbare en private ruimtes, en schrijft over het ontstaansproces en de mensen die hij ontmoet tijdens het tekenen. De tekeningen vinden hun weg op gevels van gebouwen, in ziekenhuizen en kantoren, maar ook in privéwoningen en omliggende straten. De uitgesproken, abstracte tekeningen reageren op de sociale context waarin ze zijn gemaakt. In het geval van een langdurig project documenteert de kunstenaar het proces in teksten, fotografie en film. Foto’s en teksten komen samen in boeken, gemaakt in samenwerking met Roma Publications, uitgever van kunstenaarspublicaties.

Jan Kempenaers (BE, 1968) fotografeert sinds midden jaren tachtig urbane- en natuurlandschappen, architectuur en monumenten. Zijn meest recente boek Belgian Colonial Monuments werd uitgegeven door Roma Publications. 

Bart Lodewijks en Jan Kempenaers werkten ook samen aan de publicatie van het tweedelige Kerselare drawings and photographs. Het is een in memoriam voor de Vlaamse architect en brutalist Juliaan Lampens (1926-2019). De architect schetste het ontwerp voor de Onze-Lieve-Vrouw van Kerselarekapel met schoolbordkrijt op een leibord in zijn studio in Eke. In 1963-1966 werd de kapel daadwerkelijk gebouwd. Een halve eeuw later betekent Bart Lodewijks het meesterwerk van Lampens, eveneens met schoolbordkrijt. De tekeningen op de kapel zijn een herbezinning, een terugkeer naar het ontwerp op de muur in Eke. De kapel, de tijdelijke tekeningen en de met de seizoenen veranderende omgeving worden gefotografeerd door Jan Kempenaers. Het project begon in 2018 en eindigde in 2020 op het moment dat de Ronde van Vlaanderen langs de kapel passeert.