'Pandemonium' van Patrick Bassant

Patrick Bassant (Amsterdam, 1977) studeerde Nederlands in Amsterdam en in Leuven en studeerde af op modern Vlaams proza. In 1999 won hij de interuniversitaire verhalenwedstrijd van DW B met het verhaal 'Een pantserkruiser van karton' waarmee hij in 2000 debuteerde. In de jaren daarna publiceerde hij in verschillende literaire tijdschriften, zoals nY, De Gids en Tirade. Sinds 2009 is hij kernredacteur van DW B. Hij stelde o.a. themanummers samen over de Graphic Novel, de Graphic Poem, Brussel, Engagement, Finissages, Frankenstein en Outsider Art.

In 2012 verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek zijn debuutroman Joy en in 2020 zijn historische roman De vlinder in de inktpot, die werd genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs. Patrick Bassant woont in Amsterdam Nieuw West met zijn vrouw en drie kinderen. 

Foto door Martijn Rijnberg

PANDEMONIUM

PANDEMONIUM is een verzameling van ongeveer 14 beeldverhalen, voorgelezen door Patrick Bassant en gemonteerd, gemixt en van beeld voorzien door Harold Pflug. Eens per maand wordt een nieuwe video toegevoegd.

De meeste verhalen werden sinds 2000 gepubliceerd in literaire tijdschriften, hoofdzakelijk in DW B, maar zijn nu bijna niet te vinden. Door ze te bewerken tot beeldverhaal, worden ze opnieuw toegankelijk gemaakt. De combinatie van beeld en geluid biedt een grote verrijking: de verhalen worden opgeladen met betekenisvolle beelden en het verhaal wordt grafisch ondersteund. De montage is strak, ritmisch en zelden zonder humor.

Deze serie werd mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Letterenfonds.

Het eerste verhaal, 'Stap ook in mijn waarheid', werd geweigerd door YouTube. Dit verhaal, eigenlijk een soort theatermonoloog van een ouderwetse complotdenker, zou volgens de robotten van YouTube bedreigend, intimiderend en cyberpesterig zijn. Benieuwd wat dat voor de overige verhalen belooft!