Tomohiro Hanada & Hideki Umezawa

Tomohiro Hanada

Zonlicht dat door openingen binnendringt

Tomohiro Hanada (1986) is een Japanse beeldend kunstenaar die fotografie gebruikt als een instrument om het onzichtbare in het zichtbare te reflecteren en te deconstrueren. Hij is afgestudeerd aan de Neue Schule Für Fotografie in Berlijn en publiceerde de fotoboeken Today Is a Better Day en Car Reflection. In 2022 is zijn werk te zien op Rotterdam Photo. Ook in 2022 produceert hij 松 (Pijnboom), een doos met washi-bladen voor zijn foto’s bij een sonnettenkrans (in het Nederlands) en een reeks wild groeiende haiku’s (in het Japans) van Jan Lauwereyns.

Hideki Umezawa

In 1958 verhuisde de schilder Isson Tanaka (22 juli 1908 – 11 september 1977) naar Amami Ōshima, een Japans eiland dat deel uitmaakt van de Riukiu-archipel. In zijn zelfgekozen isolement wijdde hij zich daar aan zijn kunst tot aan zijn plotselinge overlijden in 1977.
In 2018 bezochten de kunstenaars Seiha Kurosawa, Kanako Azuma en Hideki Umezawa het eiland om een video-installatie te maken over Tanaka’s insulaire leven. Het resultaat van hun werk, getiteld Dokkyaku (De eenzame bezoeker), beweegt zich tussen de textuur en materialiteit van Tanaka’s schilderijen in relatie tot de natuur van Amami Ōshima en zijn mensen. De video nodigde kijkers uit om naast de gevoeligheid van de kunstenaar voor de natuur ook de expressiviteit van zijn werk te begrijpen. Dokkyaku werd voorgesteld op ‘Fukami – Une plongée dans l’esthétique japonaise’, een tentoonstelling in Hôtel Salomon de Rothschild in Parijs als onderdeel van ‘Japanismes 2018’.
Als deel van zijn onderzoek maakte Hideki Umezawa foto’s waarvan details terugkomen in dit nummer (zie pagina’s 2, 66–68, 128, 137, 138 en 142). Naar aanleiding van zijn verblijf componeerde hij samen met de geluidskunstenaar Andrew Pekler (1973) een vinylplaat die in 2020 onder de titel Two Views Of Amami Ōshima door Lieven Martens gepubliceerd werd op het Antwerpse muzieklabel Edições CN.
Hideki Umezawa (Gunma, 1986) is een Japanse kunstenaar en componist. Hij won onder andere de ‘Luc Ferrari – Presque Rien Prize’ in 2015, de ‘Tokyo Frontline Photo Award’ in 2018, en was finalist in de ‘Prix Russolo’ in 2017.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.