Inktpodcast

De Inktpodcast, een project van schrijver Patrick Bassant, is een proeftuin op de grens tussen tekst en geluid. Theatrale uitvoeringen, strips in geluid, verhalen voorzien van een geluidsband, gehorige teksten of abstracte geluiden. Alles kan. Elke aflevering is een op zichzelf staand werk, geschreven, opgenomen en gemonteerd door Patrick Bassant.


#1. Klantenservice

Klantenservice is een dialoog tussen Patrick Bassant en een bot van een internetwarenhuis. Dit soort bots kan heel behulpzaam zijn, maar je moet niet iets anders willen dan ze voorgeprogrammeerd hebben gekregen. Als hij er niet uit komt, vraagt Patrick om des bots baas te spreken. Dan blijkt langzaam maar zeker dat de klant helemaal geen koning is, maar dat het iets gecompliceerder ligt...


#2. Seks met geweld. Phoebe Zeitgeist. Een verkenningstocht naar strips en audio

In deze tweede aflevering van de Inktpodcast vindt Patrick Bassant een radiotranscript uit 1968 van de KRO, waarin het gaat over seks met geweld en een stripverhaal in audio wordt gevangen.

Komen verder nog aan bod: Markies de Sade, Ivo Michiels, Hugo Raes, outsiderkunst, de Everley Brothers, Barbarella, lipogrammen en een helikopter.


#3. De steppewolf. Een verhaal in stem en  audio

Een verhaal over een herdersjongen in de stad. Steppewolf. Patrick Bassant vond een wat oudere prozatekst terug, met daarin veel aandacht voor geluiden en sfeer. Voor de Inktpodcast heeft hij het verhaal voorzien van een stevige evenknie in geluid. Sfeergeluiden, muziek, foley: geluid en tekst ondersteunen elkaar, schuren tegen elkaar en stuwen elkaar op naar een meeslepend resultaat. Traditie en vooruitgang, samenleven en overleven, schapen en ander gedierte, het loopt uit op een fiasco... Dikke tip: te genieten met een hoofdtelefoon. 

Voor de versie zonder sounddesign maar met beeld: Patricks Pandemonium op YouTube 

Tekst, opname, sounddesign: Patrick Bassant. Montage: Harold Pflug en Patrick Bassant. Dank aan Mynoise.net, Zapsplat en Freesound


#4. Oktoberman. De eerste dood van Leon Trotski. Een inktpodcast over de eerste aanslag op Leon Trotski

Politiek gekonkel, de Russische geheime dienst en heel veel rookgordijnen omhullen een van de meest merkwaardige moordaanslagen uit de geschiedenis: 24 mei 1940, in Mexico Stad, de eerste aanslag op kopstuk van de Oktoberrevolutie Leon Trotski. Een uitstekend voorbereide aanval van 20 oorlogsveteranen mislukt faliekant. Volg Patrick Bassant op het dwaalspoor tussen de schilderende kolonel, een bloedende teen en de minnaar van Frida Kahlo. Een comedy of errors in true crime, vol vuile spionnen, corrupte agenten en valse beschuldigingen.

Dit is deel 1 van een driedelige serie. Deel 2 verschijnt 1 maart en deel 3 op 1 april.

Stemmen: David Lucieer en Anne Gehring

Tekst, opname, montage, sounddesign: Patrick Bassant


«