Nieuws

Oproep schrijfresidentie deBuren

Elke zomer gaat deBuren met jonge makers naar Parijs. Ze krijgen er de kans om twee weken lang aan nieuw materiaal te werken en in gesprek te gaan met elkaar en met gerenommeerde auteurs en sleutelfiguren uit het literaire veld en het medialandschap. Voor, tijdens en na de residentie stellen de makers enkele keren met een redacteur hun werk op scherp.

Ga jij mee in de zomer van 2022?
Hier lees je hoe je je kandidaat stelt voor de elfde editie. Deadline: maandag 21 februari 2022 om 10:00 's ochtends (Brusselse tijd).

Tijdschrift Terras  is  lovend over DW B 2021 3 Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur.

'Het nummer wordt niet enkel bevolkt door schrijvers wier status als ‘outsiderauteur’ inmiddels relatief stevig is verankerd in de literatuurgeschiedenis, zoals J.M.H. Berkmans en Sophie Podolski (wier volstrekt idiosyncratische Le pays où tout est permis voor het eerst gedeeltelijk naar het Nederlands is vertaald), maar ook door schrijvers die zich nog altijd hooguit in de krochten van de literatuur ophouden, zoals Maarten Otten, Jan-Bart Leo en Wim Maljaars. [...] Verder bevat dit nummer een prachtig essay van Wouter Kusters – zowel vanuit theorie als ervaring kenner op het vlak van psychoses – waarin het belang van het schrijven wordt benadrukt voor degene die in een ‘waanzinnige crisis’ belandt.'

Abo-actie 2022

Abonneer je nu op jaargang 2022 en je krijgt DW B 2021 4 ‘Met andermans woorden is niets te beginnen’ -  Maurice Gilliams er gratis bij! 


We presenteren alvast met trots de thema's en curatoren van jaargang 2022:

  • Luisterliteratuur in de Lage Landen (Jens Meijen)
  • Tussenruimte (Jan Lauwereyns & Tomohiro Hanada)
  • Literaire non-fictie (Peter Vermeersch)
  • Ouderdom (Alicja Gescinska)

 

Een abonnement op DW B 2022 kost 55 euro (België en Nederland), studenten en CJP’ers betalen 45 euro (kopie studentenkaart of CJP bijvoegen). Internationale abonnementen: plus 15 euro verzendkosten. Een steunabonnement bedraagt 100 euro.

PrixFintroPrijs literatuur voor Charlotte Van den Broeck

DW B-redactielid Charlotte Van den Broeck wint de eerste PrixFintroPrijs Supporting Young Artist voor Nederlandstalige literatuur. Ook redactielid Jens Meijen was genomineerd. 

Maurice Gilliams-avond in het Letterenhuis

De Stichting Vita Brevis, het Letterenhuis en DW B nodigen u van harte uit voor de feestelijke presentatie van  ‘Met andermans woorden is niets te beginnen’- Maurice Gilliams, een uniek themanummer gewijd aan deze bijzondere schrijver, op 7 december om 19 uur in het Letterenhuis.

Hugo Bousset opent met een korte persoonlijke hommage. Curatoren Leen Huet, Bart Meuleman en Koen Peeters leiden de avond in goede banen en vertellen over hun fascinatie voor Gilliams.  Jo Gisekin, Annette Portegies, Paul Bogaert, Annemarie Estor en Steven Van Ammel brengen gedichten, verhalen en bespiegelingen over én van de oude meester.

Inschrijven is verplicht, maar tickets zijn gratis. Bovendien ontvangt u tijdens deze literaire avond gratis een exemplaar van het DW B-nummer ‘Met andermans woorden is niets te beginnen’- Maurice Gilliams en een tombolaticket.

Literair journalist Dirk Leyman zorgt in Klein Beschrijf regelmatig voor verse leeswaren. Hij signaleert opmerkelijke boeken, originele publicaties, literaire essayistiek én nieuwigheden.

DW B publiceert jurywinnaar van Het Rode Oor

DW B publiceert online de winnaar van de erotische schrijfwedstrijd Het Rode Oor, een samenwerking van deBuren en Stichting Nieuwe Helden. Het gaat om het erotische kortverhaal Liefde voor de natuur van Monica Boschman, die de juryprijs wegkaapte tijdens de finale. De illustratie is van Shamisa Debroey, die eerder ook al publiceerde in het DW B-nummer 'De Grote Vlaamse Striproman’.

Marijn Sikken is de algemene winnares met Een deur dichtlaten, door het publiek gekozen uit acht finalisten.  Haar tekst lees je dan weer  binnenkort op de website van deBuren.

Fotoreportage van een literaire, excentrische avond van DW B in Museum Dr. Guislain

Om ons nieuwste, wervelende boeknummer Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur feestelijk te lanceren, bracht een schare verrassende auteurs op 7 oktober 2021 in het Museum Dr. Guislain gedichten, proza, non-fictie, semibiografische stukken, beelden en getuigenissen, begeleid door muziek. Met onder meer: Villa Voortman, de Ruimte Scheppende Geheelden met Peter Holvoet-Hanssen, de schrijfgroep van Kunsthuis Yellow Art, en vele anderen.

Fotoverslag van literaire avond DW B in De Warande

Op 2 oktober 2021 presenteerde DW B het nummer Altijd was die muur daar in De Warande in Turnhout. 

In dat nummer zijn vijf auteurs opgenomen die in de Kempen wonen of opgroeiden. Tijdens deze literaire avond vertelden Koen Peeters, Leen Huet, Leo Pleysier en Toon Horsten over hun verhalen en lazen ze voor. Gastvrouw Alicja Gescinska presenteerde de avond en bracht enkele van haar gedichten.

 

Een literaire, excentrische avond van DW B in Museum Dr. Guislain

Om ons nieuwste, wervelende boeknummer Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur feestelijk te lanceren, brengt een schare verrassende auteurs op 7 oktober om 20 uur in het Museum Dr. Guislain gedichten, proza, non-fictie, semibiografische stukken, beelden en getuigenissen, begeleid door muziek. Met onder meer: Villa Voortman, de Ruimte Scheppende Geheelden met Peter Holvoet-Hanssen, de schrijfgroep van Kunsthuis Yellow Art, en vele anderen. 

In het ticket zijn ook een exemplaar van het boeknummer Schreeuwen op de markt, een drankje en de mogelijkheid tot een nachtelijk museumbezoek inbegrepen. 

Waar? Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43B Gent. 
Wanneer? Donderdag 7 oktober, 20 u. 
Tickets? 10 euro, mogelijkheid tot reductie.

Literaire avond DW B in De Warande

De zanderige grond van de Kempen is vruchtbare literaire bodem. Dat blijkt uit het themanummer Altijd was die muur daar waarmee we jaargang 2020 afsloten. Daarin zijn vijf auteurs opgenomen die in de Kempen wonen of opgroeiden.

Op zaterdag 2 oktober om 20u15 organiseert De Warande een  literaire avond in samenwerking met DW B. Tijdens deze presentatie vertellen Koen Peeters, Leen Huet, Leo Pleysier en Toon Horsten over hun verhalen en lezen ze voor uit eigen werk. Dit alles zal gebeuren onder begeleiding van de  gastvrouw van de avond Alicja Gescinska, die sinds kort ook tot de Kempische schrijvers gerekend mag worden.

Alle informatie vindt u hier.

Fotoreportage presentatie themanummer tijdens Poëziezondag School van Gaasbeek 

Op zondag 5 september 2021 presenteerden we in samenwerking met Villa Voortman ons nieuwe DW B-nummer in De School van Gaasbeek. 

De fotoreportage bekijkt u hier.

Voorpublicatie uit DW B 2021 3 Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur in de Standaard der Letteren

De Standaard der Letteren van 4 september 2021 bevat een exclusieve voorpublicatie uit het nieuwe DW B-nummer Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur.  Het gaat om een niet eerder gepubliceerde tekst van de hand van Jean-Marie Berkcmans, met een inleiding van biograaf Chris Ceustermans.

 

Nieuwe Fintro Prijs nomineert zeven jonge schrijvers

Fintro heeft dit voorjaar een nieuwe prijs in het leven geroepen. Die wil jaarlijks jonge kunstenaars ondersteunen ‘die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement’. De PrixFintroPrijs Supporting Young Artists stimuleert jonge artiesten, tussen 18 en 32 jaar oud, ‘wiens onmiskenbaar talent mens en maatschappij uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken’, zo luidt het. ‘Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt.’

Daarom bestaat de PrixFintroPrijs uit drie categorieën: een prijs voor het bewegende verhaal (film, theater en dans), voor het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) maar ook voor het geschreven verhaal: literatuur, dus. Een vakjury duidt telkens kandidaten aan, waarna het publiek ook kan stemmen.

De winnaar in elke categorie wordt beloond met een geldprijs van 12.000 euro. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 euro. De winnaars van de Publieksprijzen gaan naar huis met 3.000 euro.

Voor de literatuurprijs zijn ook twee DW B-redactieleden in de running: Jens Meijen en Charlotte Van den Broeck. Verder zijn genomineerd: Lisette Ma Neza, Hans Depelchin, Dominique De Groen, Carmien Michels en Moya De Feyter. De winnaar kennen we op 28 oktober. Meijen publiceerde recent zijn debuutroman De lichtjaren bij De Bezige Bij, van Charlotte Van den Broeck verschijnt op 14 september haar nieuwe dichtbundel Aarduitwrijvingen bij De Arbeiderspers.

 DW B zoekt podiumtalent!

Schrijvers die furore maken in de performance-scene, komen in de literaire tijdschriften niet of nauwelijks aan bod. Dat is een gemiste kans voor beide partijen: zij krijgen minder aandacht en kunnen hun talent minder snel in de richting van een fysieke publicatie laten evolueren, terwijl literaire tijdschriften zo losgekoppeld dreigen te worden van hoe veel mensen literatuur nu beleven: als een sociaal en zintuiglijk gebeuren.

Daarom wil DW B het podium vrij maken voor podiumtalent. Ben jij een talent uit de performance-scene? Stuur je video in  en maak kans op een prominente plek op onze  website!

Verstuur je video (of link naar je video) naar jens_meijen@hotmail.comWe aanvaarden enkel video’s die geüpload zijn op een videoplatform zoals YouTube, Vimeo of Dailymotion. Voeg ook een korte bio toe en een woordje uitleg over wat je met je optreden wilde teweegbrengen. 

 


Presentatie themanummer tijdens Poëziezondag School van Gaasbeek 

Op zondag 5 september om 16 uur schitteren de dichters van Villa Voortman in de De School van Gaasbeek. DW nodigt u van harte uit op deze Poëziezondag, we presenteren daar graag ons nieuwe septembernummer 'Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur'.