Nieuws

Literaire avond DW B in De Warande

De zanderige grond van de Kempen is vruchtbare literaire bodem. Dat blijkt uit het themanummer Altijd was die muur daar waarmee we jaargang 2020 afsloten. Daarin zijn vijf auteurs opgenomen die in de Kempen wonen of opgroeiden.

Op zaterdag 2 oktober om 20u15 organiseert De Warande een  literaire avond in samenwerking met DW B. Tijdens deze presentatie vertellen Koen Peeters, Leen Huet, Leo Pleysier en Toon Horsten over hun verhalen en lezen ze voor uit eigen werk. Dit alles zal gebeuren onder begeleiding van de  gastvrouw van de avond Alicja Gescinska, die sinds kort ook tot de Kempische schrijvers gerekend mag worden.

Alle informatie vindt u hier.

Fotoreportage presentatie themanummer tijdens Poëziezondag School van Gaasbeek 

Op zondag 5 september 2021 presenteerden we in samenwerking met Villa Voortman ons nieuwe DW B-nummer in De School van Gaasbeek. 

De fotoreportage bekijkt u hier.

Voorpublicatie uit DW B 2021 3 Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur in de Standaard der Letteren

De Standaard der Letteren van 4 september 2021 bevat een exclusieve voorpublicatie uit het nieuwe DW B-nummer Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur.  Het gaat om een niet eerder gepubliceerde tekst van de hand van Jean-Marie Berkcmans, met een inleiding van biograaf Chris Ceustermans.

 

Nieuwe Fintro Prijs nomineert zeven jonge schrijvers

Fintro heeft dit voorjaar een nieuwe prijs in het leven geroepen. Die wil jaarlijks jonge kunstenaars ondersteunen ‘die blijk geven van durf, visie en maatschappelijk engagement’. De PrixFintroPrijs Supporting Young Artists stimuleert jonge artiesten, tussen 18 en 32 jaar oud, ‘wiens onmiskenbaar talent mens en maatschappij uitdaagt om in de spiegel naar morgen te kijken’, zo luidt het. ‘Want in het kleine atelier, het lokale repetitiezaaltje of het schrijfhok in de tuin worden elke dag nieuwe verhalen gemaakt.’

Daarom bestaat de PrixFintroPrijs uit drie categorieën: een prijs voor het bewegende verhaal (film, theater en dans), voor het beeldend verhaal (schilderkunst, beeldhouwkunst en fotografie) maar ook voor het geschreven verhaal: literatuur, dus. Een vakjury duidt telkens kandidaten aan, waarna het publiek ook kan stemmen.

De winnaar in elke categorie wordt beloond met een geldprijs van 12.000 euro. De tweede en derde finalist krijgen elk 2.000 euro. De winnaars van de Publieksprijzen gaan naar huis met 3.000 euro.

Voor de literatuurprijs zijn ook twee DW B-redactieleden in de running: Jens Meijen en Charlotte Van den Broeck. Verder zijn genomineerd: Lisette Ma Neza, Hans Depelchin, Dominique De Groen, Carmien Michels en Moya De Feyter. De winnaar kennen we op 28 oktober. Meijen publiceerde recent zijn debuutroman De lichtjaren bij De Bezige Bij, van Charlotte Van den Broeck verschijnt op 14 september haar nieuwe dichtbundel Aarduitwrijvingen bij De Arbeiderspers.

 DW B zoekt podiumtalent!

Schrijvers die furore maken in de performance-scene, komen in de literaire tijdschriften niet of nauwelijks aan bod. Dat is een gemiste kans voor beide partijen: zij krijgen minder aandacht en kunnen hun talent minder snel in de richting van een fysieke publicatie laten evolueren, terwijl literaire tijdschriften zo losgekoppeld dreigen te worden van hoe veel mensen literatuur nu beleven: als een sociaal en zintuiglijk gebeuren.

Daarom wil DW B het podium vrij maken voor podiumtalent. Ben jij een talent uit de performance-scene? Stuur je video in  en maak kans op een prominente plek op onze  website!

Verstuur je video (of link naar je video) naar jens_meijen@hotmail.comWe aanvaarden enkel video’s die geüpload zijn op een videoplatform zoals YouTube, Vimeo of Dailymotion. Voeg ook een korte bio toe en een woordje uitleg over wat je met je optreden wilde teweegbrengen. 

 


Presentatie themanummer tijdens Poëziezondag School van Gaasbeek 

Op zondag 5 september om 16 uur schitteren de dichters van Villa Voortman in de De School van Gaasbeek. DW nodigt u van harte uit op deze Poëziezondag, we presenteren daar graag ons nieuwe septembernummer 'Schreeuwen op de markt. Excentrische literatuur'.